Avui 19 de febrer Sant Cugat commemora el Dia Internacional Contra la LGBTI-Fòbia a l’Esport. Des de l’OMET ens volem adherir i per això el nostre equip tècnic dels programes d’esport escolar i d’activitats físiques per a adults i gent gran han llegit els seus respectius manifestos.

Manifest Gent Gran dia contra la LGTBI-fòbia a l’esport

Vivim en una societat que es diu plural i democràtica, però encara hi ha resistències a la inclusió de col·lectius històricament marginats. Si la diversitat estigués plenament normalitzada, no caldria reivindicar drets bàsics ni defensar l’existència lliure de totes les persones.

L’esport és una eina de transformació social que pot trencar barreres i fomentar comunitats cohesionades. Tot i això, moltes persones LGBTIQ+ encara viuen amb por en entorns esportius. Per això, la inclusió activa és necessària perquè:

· La discriminació persisteix en forma de violència verbal, assetjament i exclusions.
· Els drets no són inamovibles i poden ser retallats si no es defensen.
· La visibilitat normalitza i ofereix referents positius.
· L’odi no pot ser legitimat ni considerat un debat legítim.

Compromís per un esport inclusiu

L’OMET defensa l’esport per a tothom, amb activitats basades en la diversitat i el respecte. Per garantir espais segurs, ens comprometem a:

1. Formar professionals en diversitat i inclusió.
2. Revisar llenguatge i comunicacions per evitar prejudicis.
3. Aplicar protocols contra la discriminació de manera immediata.
4. Crear espais esportius lliures de gènere quan sigui possible.
5. Fomentar referents diversos perquè tothom es pugui sentir representat.

L’esport ha de ser un espai lliure de prejudicis, on tothom pugui expressar-se sense por. La lluita contra la LGTBI-fòbia és una responsabilitat compartida.

 MANIFEST ESPORT ESCOLAR
“El 19 de febrer celebrem el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia en l’esport, un dia molt important per a qualsevol esportista, també pels infants. Aquest dia ens recorda que tots els nens i nenes que practiquen esport tenen dret a formar part d’un entorn de seguretat i respecte.

És important que, com a esportistes, tractem als altres amb respecte i que no permetem cap discriminació. L’esport ha de ser un lloc on tots i totes, sense excepció, puguem jugar, divertir-nos i créixer junts, independentment de les nostres diferències.

Aquest dia ens ajuda a entendre que tothom ha de poder practicar esport sense por d’ésser jutjat o exclòs. Així que, recorda, quan jugues en equip o competeixes, és fonamental que siguis amable i facis de l’esport un lloc més inclusiu i acollidor.”